31 Μαΐου 2008

ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ


Σαν Έλληνες έχουμε την ευτυχία να κατοικούμε σε μία χώρα που περιβάλλεται από χιλιάδες χιλιόμετρα δαντελένιων ακτών. Σαν χώρα όμως δυστυχώς καταγόμαστε μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες συχνότητες πνιγμών.

Οι χαρές της θάλασσας είναι πολλές και μεταξύ αυτών το κολύμπι είναι μία από τις μεγαλύτερες. Παρ' όλα αυτά όμως για να απολαύσουμε τις χαρές της θάλασσας θα πρέπει να τηρούμε απαράκλητα ορισμένους κανόνες οι οποίοι θα καταστήσουν ασφαλή την κολύμβηση και πραγματική απόλαυση την θάλασσα.

Μερικοί από τους κανόνες που δεν θα πρέπει να παρεβαίνουμε είναι οι εξής:

Μην κολυμπάτε ποτέ με γεμάτο στομάχι. Είναι ένας πασίγνωστος κανόνας που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και που επαναλαμβάνεται πολλές φορές κατά την διάρκεια του καλοκαιριού κυρίως από μεγάλους προς μικρούς και τον οποίο δυστυχώς πολύ συχνά παρεβαίνουμε εκθέτοντας το εαυτό μας σε σοβαρούς κινδύνους.
Συχνά οι μεγάλοι φωνάζουν αυτήν την εντολή στα παιδιά αλλά οι ίδιοι των παραβαίνουν με αποτέλεσμα συχνότερα τα θύματα να είναι μεγάλοι. Το βαρύ στομάχι δρα με πολλούς τρόπους καθιστώντας το κολύμπι προβληματικό και επικίνδυνο.
Μην κολυμπάτε όταν δεν αισθάνεστε καλά. Το κολύμπι θα πρέπει να θεωρείται σαν μία ευχάριστη και απολαυστική άσκηση και με κανένα τρόπο δεν πρέπει να γίνεται με εξαναγκασμό ή από υποχρέωση.
Το κολύμπι απαιτεί εγρήγορση και καλή σωματική και ψυχική κατάσταση για να θεωρηθε
ί ωφέλιμο. Άτομα τα οποία για οποιονδήποτε λόγο δεν αισθάνονται καλά θα πρέπει να αποφεύγουν την κολύμβηση.
Πολλά δυστυχήματα στη θάλασσα έχουν σαν αιτία το γεγονός ότι το άτομο βούτηξε ή μπήκε στη θάλασσα έχοντας κάποιο πρόβλημα (ζάλη, πονοκέφαλο, τάση για λιποθυμία ή για έμετο, πυρετό, δύσπνοια, κοιλιακά ενοχλήματα, πόνους στο στήθος κ.α.).
Κολυμπάτε προσεκτικά σε άγνωστες θάλασσες. Πολλά ατυχήματα προκαλούνται από βουτιές σε άγνωστα μέρη ή από κολύμπι σε περιοχές με απότομα βαθιά νερά, ρεύματα κ.λπ.
Αποφεύγετε να κολυμπάτε σε απομονωμένες και απόμακρες παραλίες τις οποίες δεν γνωρίζετε και ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχουν στο χώρο και άλλα άτομα που μπορούν να προσφέρουν κάποια βοήθεια σε ώρα ανάγκης.
Η υπερβολι
κή εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και ιδιαίτερα στις κολυμβητικές μας ικανότητες συχνά μας οδηγεί σε επικίνδυνες υπερβολές.
Μην αφήνετε τα παιδιά χωρίς εποπτεία να κολυμπούν. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο όσο μικρότερα είναι τα παιδιά και όσο πιο άγνωστες είναι οι παραλίες. Παιδιά τα οποία δεν γνωρίζουν κολύμπι ευνόητο είναι ότι χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερη επιτήρηση. Κάθε άτομο δεν θα πρέπει να αναλαμβάνει την εποπτεία περισσοτέρων των δύο παιδιών.
Αποφεύγετε το νυκτερινό κολύμπι. Η κολύμβηση στο σκοτάδι ή ακόμη και υπό το φως της πανσελήνου εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνου αφού η ορατότητα είναι περιορισμένη και η επικοινωνία περιορίζεται μόνο με την ομιλία κα
ι τις φωνές.
Αποφεύγετε να κολυμπάτε μετά από κατάχρηση αλκοόλ. Το οινόπνευμα εκτός του ότι μειώνει σημαντικά τις αντιδράσεις μας συχνά μας κάνει να υποεκτιμάμε τους κινδύνους.
Παράλληλα οι έμετοι που συχνά προκαλούνται όταν το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση μέθης ή ημιμέθης επιδεινώνονται με την πίεση που ασκεί το νερό στην κοιλιά και στο στομάχι μας με αποτέλεσμα ο κίνδυνος πνιγμού να πολλαπλασιάζεται στα άτομα αυτά.
Άτομα τα οποία πάσχουν από σοβαρές παθήσεις θα πρέπει πάντα στην αρχή του καλοκαιριού και ίσως και κατά καιρούς ενδιάμεσα να επισκέπτονται τον γιατρό τους και να ζητούν την άδεια του για κολύμπι.
Οι ανωτέρω κανόνες είναι βασικοί και πρέπει να τηρούνται διότι είναι κρίμα ένας λαός θαλασσινός όπως είμαστε εμείς οι Έλληνες να θρηνούμε κάθε χρόνο τόσα θύματα.

Προσοχή λοιπόν!!!!!



18 σχόλια :

  1. Μπράβο μπράβο
    που μας τα θύμισες.Συμφωνώ σε όλα εκτός από το νυκτερινό μπάνιο.Αν ξέρεις τη θάλασσα είναι απόλαυση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ Βασίλη..αν ξέρεις τη θάλασσα,πολύ σωστά το είπες..έτσι συμφωνώ κι εγω μαζί σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χα χα
    βρε συ μήπως,λέω μήπως
    δεν ξέρεις μπάνιο και τα λες για δικαιολογίες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χαχαχαχαχαχα...........μα τα λεω και για ολους εσας!!!!!:p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος1/6/08, 1:25 μ.μ.

    Καλημερα! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. KAΛΗΣΠΕΡΑ ΤΑΞΙΔΕΥΤΗ ΜΟΥ,ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ!!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Την αυρα της θαλασσας να εχεις ΑΣΤΕΡΙ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ωωωωωω!!!!Σ'ευχαριστω πολυ niok :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όλα αυτά είναι γνωστά αλλά ποιος τα εφαρμόζει; Ως γνήσιοι έλληνες θα πάμε να φάμε ένα μαγκάλι κρέατα, θα πιούμε όλο το Βόσπορο και μετά το επιδόρπιο θα ρίξουμε και μια βουτιά γιατί θα έχουμε ανάψει από τα καυτερά μεζεκλίκια του ούζου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ετσι ακριβως hackaday γι'αυτο κι εγω εκανα μια προσπαθεια να μας τα υπενθυμησω..καθε χρονο χανονται πολλοι ανθρωποι απο πνιγμο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος2/6/08, 12:15 π.μ.

    Προσοχη ιδιαιτερα στα παιδια.


    Κάθε χρόνο περίπου 20 παιδιά (μικρότερα των 14 ετών) και 15 έφηβοι (15-19 ετών) πνίγονται.

    Για κάθε παιδί που πνίγεται άλλα 7 παιδιά εξετάζονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και άλλα 6 περίπου νοσηλεύονται .

    ΠΗΓΗ
    (δεδομένα 5 ετών από το Σύστημα Καταγραφής Ατυχημάτων Εξωτερικών Ιατρείων -ΣΚΑΕΙ, για τους πνιγμούς και τους παρ' ολίγον πνιγμούς).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημερα mediabiz..ετσι ακριβως!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ HACKADAY!ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΛΕΕΙ!ΧΑΧΑΧΑ!ΓΙ'ΑΥΤΟ ΠΑΙΔΙΑ...ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΨΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΗΝ ΘΑΛΛΑΣΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ EKATH..AΔIKO EXEI?KAΘE XΡONO TA IΔIA ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. μαλιστα μετα το μπανακι ενα ουζακι σε ψαροταβερνα ειναι οτι πρεπει...........


    ασχετο με το θεμα αλλα αυτο μου ηρθε τωρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. πολυ χρησιμες οι συμβουλες σου,καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ευχαριστω nefelhgerEths,καλη σου μερα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γεια Spyro..ναι μετα το μπανακι το ουζακι ειναι οτι πρεπει..μετα το μπανακι ομως ε? :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί…
στη σκηνή,
σαν ροκ συγκρότημα…κι αν μας αντέξει το σκοινί…θα φανεί στο χειροκρότημα.