19 Ιουνίου 2008

ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΞΟΔΕΥΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ


Η Μάρω Βαμβουνάκη γράφει για το ανικανοποίητο και ποια η σημασία του. Όπως λέει άλλωστε, ανικανοποίητο είναι να έχεις μεν αυτό που επιθυμείς, αλλά να μη σου προσφέρει τη γεύση που περίμενες να σου προσφέρει.

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο

Αν στέρηση είναι να μην έχεις αυτό που επιθυμείς, ανικανοποίητο είναι να έχεις μεν αυτό που επιθυμείς, αλλά να μη σου προσφέρει τη γεύση που περίμενες να σου προσφέρει. Η απόκτησή του να αποδεικνύεται απογοητευτική. O άνθρωπος σήμερα μαραίνεται μέσα στην εποχή του ανικανοποίητου. Κι αν, όταν στερείσαι, μπορείς να ονειρεύεσαι και να προσδοκάς, μέσα στην ανικανοποίητη καθημερινότητα και τις απανωτές απογοητεύσεις -όχι απ' αυτά που δεν έχεις αλλά απ' αυτά που έχεις-, δεν ξέρεις πια τι ακριβώς να επιθυμήσεις. Από παντού ακούς χείλη πικρά να συμπεραίνουν πως δεν υπάρχει συναίσθημα, δεν υπάρχει φιλία, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, αξίες, φιλότιμο.Οι άνθρωποι παραπονιούνται πως δεν τους αγαπούν. Είναι εξάρτηση να περιμένεις από τους άλλους να σου χαρίσουν την αγάπη. Η αγάπη όντως είναι η μεγάλη πλήρωση της ύπαρξης, αλλά μόνο όταν πρόκειται για αγάπη που δίνεις. Όσο κι αν αγαπιέσαι, το ανικανοποίητο θα επιμένει ζοφώδες στην καρδιά, αν αυτή η καρδιά δεν μπορεί να αγαπήσει. Γεμίζουμε μονάχα απ' την αγάπη που εμείς δίνουμε, από την πίστη που ασκούμε, από όσα δικά μας χαρίζουμε. Ακόμη κι η ψυχή διά της απωλείας της κερδίζεται. Είναι μοίρα ή ελεύθερη επιλογή η ικανότητά μας στο συναίσθημα; Πρέπει να είναι ελεύθερη επιλογή, γι' αυτό και η καρδιά είναι διαρκώς θυμωμένη με τον μίζερο εαυτό μας που τη στενεύει.Κι αν είναι δύσκολο να βρίσκουμε αγάπες, είναι πολύ πιο δύσκολο να αγαπάμε· προϋποθέτει μεταστροφή της εγωιστικά εκπαιδευμένης προσωπικότητάς μας κάτι τέτοιο. Όσο την αρνούμαστε τη μεταμόρφωση, η επιδημία της ανίας και της κατάθλιψης εξαπλώνεται, σαν φάντασμα στοιχειώνει τη ζωή μας. Λέγεται πως: "Μελαγχολία είναι η αξόδευτη αγάπη...;"


ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΑΙΡΕΤΑ ΑΠΟΣΜΑΣΜΑΤΑ

"Ο χρόνος κυλάει, ο κόσμος αλλάζει, τα γούστα μας αλλάζουν, γιατί να χαθούμε με έναν πρώην αγαπημένο;" λένε κάποιοι, λες και δε θέλουν ν' αφαιρούν γνωριμίες και τηλέφωνα από το καρνέ τους. Μόνο που ένας έρωτας αληθινός, ακόμη κι αν χώρισε, δεν αλλάζει. Μένει εκεί μνημείο του βίου και της πολιτείας μας, ακίνητο σύμβολο μιας απόπειρας για αιωνιότητα που πληρώθηκε ακριβά... Πρέπει να εκτιμάμε όσα μας έφτασαν σε ακραία χαρά, σε ακραία ελπίδα, σε ακραίο πόνο.¨

"Ένα μπλε ποτήρι φαίνεται μπλε όταν το διαπερνάει το φως, που απορροφάει όλα τα άλλα χρώματα και δεν τ΄αφήνει να περάσουν. Μ' άλλα λόγια, ονομάζουμε ένα ποτήρι μπλε ακριβώς επειδή δεν κρατάει τα μπλε κύματα. Το όνομά του δεν το παίρνει από κάτι που έχει, αλλά από κάτι που δίνει προς τα έξω.

Δεν είναι κακό να ζει κανείς μόνος, αντιθέτως, όποιος ασκηθεί να αντέχει τη μοναξιά έχει τη δύναμη να αντέχει πάρα πολλά και όχι μόνο να αντέχει αλλά και να απολαμβάνει πάρα πολλά που αλλιώς δε θα μπορούσε να διακρίνει. Η μοναξιά είναι το ορυχείο της δύναμης και της αυτογνωσίας. Δεν ζει καλά κανείς παρά μόνος, έφτασε να λέει ο Διονύσιος Σολωμός. Μια μοναξιά όμως που δεν αποτελεί καταφύγιο δειλίας. Μόνο τότε. Η επιλεγμένη μοναχικότητα όχι η εξαναγκαστική".

Μάρω Βαμβουνάκη

Υ.Γ.ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΞΟΔΕΥΤΗ ΑΓΑΠΗ...ΑΡΚΕΤΗ ΩΡΑ ΒΡΕΘΗΚΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΚΟΛΛΗΜΕΝΗ Σ'ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ.ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΧΑ ΣΚΕΦΤΕΙ..ΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΟΥΝ,ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΤΟΣΗ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ ΓΥΡΩ ΜΟΥ.ΣΚΥΘΡΩΠΟΙ,ΛΥΠΗΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΝΤΟΥ..ΠΗΡΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΡΩ..ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΞΟΔΕΥΤΗ ΑΓΑΠΗ!!!!

14 σχόλια :

  1. τι να πεις και τι να γράψεις για την Μαρω…
    Περισσότερο από 25 βιβλία…

    τους στίχους σε 2 από τα καλύτερα τραγούδια του ελληνικού πενταγράμμου…

    και όσο την διαβάζεις τόσο ανακαλύπτεις μια νέα Μαρω Βαμβουνακη,…ανακαλύπτεις ακριβώς αυτό που ανέφερες παραπάνω….
    Βλέπεις τον κόσμο με άλλο μάτι, μέσα από τα γραπτά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαλημέρα mediabiz..συμφωνώ απόλυτα μαζί σου,ότι και να πείς για την Μάρω Βαμβουνάκη είναι λίγα πιστεύω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος20/6/08, 11:33 π.μ.

    μμμμμμμμ.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα!!Που πάει το "μμμμμμμμμ" fantasma?Έχει πολλές έννοιες βλέπεις..σκέψης,απορίας,ευχαρίστησης,προβληματισμού κ.τ.λ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΣΧΕΤΟ...
    ΣΕ ΕΠΙΑΣΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑΞΕΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΣΤΟ ...ΣΠΙΤΙ.
    ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΛΟΙΠΟΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. mediabiz ελπίζω να σκούπισες τα παπούτσια πριν μπείς ε? :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΜΕΛΑΓΧΩΛΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΤΛ,ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΕ ΣΥΝΤΡΟΦΕΥΕΙ ΣΥΧΝΑ....ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΧΩ ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗ ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΝΑ ΔΩΣΩ ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΦΙΛΕΝΑΔΑ!!!ΑΧ!ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΚΙ ΕΓΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΩ ΒΑΜΒΟΥΝΑΚΗ;ΥΠΕΡΟΧΗ.....ΑΠΛΑ ΥΠΕΡΟΧΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. περασα να πω μια καλησπερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. EΚΑΤΗ ΔΕΝ Μ'ΑΡΕΣΕΙΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΗ!!!!ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣ ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΛΑΓΧΟΛΕΙΣ ΣΠΑΝΙΑ..ΑΝΤΕ!!!ΚΙ ΑΦΟΥ ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΛΗ ΑΓΑΠΗ..ΧΑΡΙΖΕ ΤΗΝ ΑΠΛΟΧΕΡΑ!!!(ΑΝ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ)ΦΙΛΙΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΚΑΙ ΕΚΑΝΕΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ SPYROS1000.NA ΠΕΡΝΑΣ ΝΑ ΣΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ..ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. διαβασε τα σχολια... σε αυτη σου την αναρτηση...
    για να καταλαβεις γιατι ημουν καυστικος στην απαντηση στο σχολιο σου στον ΕΛ.ΖΙΝ...
    αφαιρωντας τα προσωπικου χαρακτηρα σχολια.... τιποτα κενο..
    γιατι αφηνουν σχολιο αμα δεν εχουν κατι να πουν;

    --------------------------

    εμενα παντως μου αρεσουν οι στιχοι απο ενα τραγουδι των πυξ λαξ:


    Στίχοι: Μάρω Βαμβουνάκη
    Μουσική: Φίλιππος Πλιάτσικας
    Πρώτη εκτέλεση: Πυξ Λαξ

    Άγονη πλήξη μιας ζωής,
    δίχως έρωτα
    της ερημιάς μου τέρας,
    της πόλης μου θηρίο μη με φοβάσαι
    αλλοπαρμένη έκφραση οι τοίχοι σου θυμίζουν τον πρώτο σου έρωτα
    οι πιο πολλοι αδιάφορα κενοί,
    σε λυγίζουν όπου και να 'σαι
    στα σκοτεινά δρομάκια οι σκιές γλιστράνε επικίνδυνα

    .....
    κρύφτηκαν στις σπηλιές χαμένων παραδείσων

    Ό,τι αξίζει πονάει, κι είναι δύσκολο...

    καλημερα
    να περνας καλά
    Δημητρης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. καλημέρα κι απο δω Δημήτριε..όσο για το ότι ησουν καυστικός δεν με πειράζει,πιστεύω πολύ στην ελευθερία του λόγου,ο καθένας εκφράζεται ελεύθερα τώρα το αν συμφωνώ η όχι με τα λεγόμενα κάποιου αυτό πάει σύμφωνα με τα πιστεύω μου ..

    υ.γ.το συγκεκριμένο τραγούδι αρέσει και σε μένα.

    Και συ να περνάς καλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος11/7/08, 1:31 μ.μ.

    ΑΣ τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας και ύστερα έρχονται και οι έρωτες (πάντα με ημερομηνίες λήξης) και οι αγάπες.....

    edelweiss να είσαι καλά και να προσέχεις και εσύ τα γατσούνια σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γιατί να έχουν ημερομηνία λήξης οι αγάπες braininfo?..Δυστυχώς αλλά τις περισσότερες φορές έχουν..συμφωνώ μαζί σου.Τουλάχιστον όσο βιώνουμε την αγάπη,ας την ζήσουμε όσο πιο όμορφα μπορούμε.

    Καλό απόγευμα απο μένα και τα γατσούνια μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί…
στη σκηνή,
σαν ροκ συγκρότημα…κι αν μας αντέξει το σκοινί…θα φανεί στο χειροκρότημα.