15 Ιανουαρίου 2009

ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ


Η αυτογνωσία προβλήθηκε και προβάλλεται πάντοτε σε κάθε άνθρωπο, ως πρόβλημα πολύπλοκο, δυσκολονόητο και άλυτο.

Ο μεγάλος μύστης, φιλόσοφος Πυθαγόρας (580-500 π.Χ.), πρώτος καθιέρωσε την αυτογνωσία ως βασική αρχή πάνω στην οποία στήριξε το μυσταγωγικό και μορφωτικό πρόγραμμα της Σχολής του.

Μέσα απ' την αυτογνωσία όλοι οι φιλόσοφοι, αλλά και οι ευφυείς και οι καλά μορφωμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι αποκαλύπτεται η ατραπός (ο στενός και δύσκολος δρόμος), που οδηγεί στο καθήκον και στην αρετή. Μέσα απ' την αυτογνωσία οδεύουμε στην ατομική ευτυχία και την ομαδική ευημερία.

Αλλά μπροστά στο πρόβλημα τούτο οι πολλοί ή αδιαφορούν ή κρίνουν με προχειρότητα, επαινούν ή επικρίνουν τον εαυτό τους. Οι βαθυστόχαστοι σοφοί και εμπνευσμένοι διανοητές, θαρραλέα μεν και επίμονα επιδίδονται στην ενδοσκόπηση, κατορθώνουν όμως μόνο πτυχές του Εγώ τους να αποκαλύψουν.

Η διάνοια δεν επαρκεί ούτε μπορεί η ψυχή, εφ' όσον είναι κλεισμένη στο υλικό σώμα, να συλλάβει την ουσία του Εγώ, να διεισδύσει στα μύχιά του, να αποκαλύψει το σύνολο του Είναι μας.

Αν η γνώση για κάθε νοητό ή αισθητό είναι ελλιπής, ακόμη ελλιπέστερη γίνεται για τον άνθρωπο.

Αυτά τα διατύπωσαν παραστατικότατα οι σοφοί Αιγύπτιοι μύστες με το επίγραμμα πάνω στο βάθρο του αγάλματος της θεάς Ίσιδος: "Εγώ ειμί", έλεγε η θεά Ίσις, "παν το γεγονός και το ον και το εσόμενον και το εμόν πέπλον ουδείς πω θνητός απεκάλυψεν".

Και πραγματικά. Αν για κάθε τι που γίνεται αντικείμενο έρευνας και μελέτης, η πλήρης κατανόηση γίνεται εξαιρετικά δύσκολη, αυτή του Εγώ γίνεται αδύνατη, γιατί οι μεν ρίζες βυθίζονται στο παρελθόν, σε άγνωστου χρόνου διάστημα, η δε πείρα της ζωής παραμένει, κατά τους μεγάλους διδασκάλους, μέσα απ' τη ψυχή, σε απροσδιόριστο μέλλον.

Το αδύνατο όμως της τέλειας γνώσης και το ακατόρθωτο της πλήρους αποκαλύψεως της αλήθειας, δεν εμποδίζει κάθε άνθρωπο προικισμένο με φιλοσοφικό νου να αναζητά, να μελετά, να αποκαλύπτει όση γνώση μπορεί.

Η καλύτερη για τούτο μέθοδος είναι αν διερευνηθεί η αυτογνωσία, ιστορικά, φιλοσοφικά, ψυχολογικά και πρακτικά.

Αν παραθέσουμε σοφές γνώμες φωτισμένων ανθρώπων, παλιών και νέων, φωτίζουν το θέμα. Η φιλοσόφηση το στηρίζει πάνω σε στερεά θεμέλια. Η ψυχολογική αναλύει και παρέχει απόψεις κάτω απ' τον προβολέα της επιστήμης και τον έλεγχο της πείρας. Η εφαρμογή της αυτογνωσίας σε πρακτικό πεδίο, προσκομίζει μεγάλη ωφέλεια σε κάθε άνθρωπο κάθε ηλικίας, μόρφωσης και κοινωνικής θέσης.

Πολύ παλιά, ακόμα κι ο πρωτόγονος άνθρωπος ασκούσε ένα είδος αυτοκριτικής ύστερα από κάποια επιτυχία ή αποτυχία του.

Πέρασαν όμως χιλιάδες χρόνια μέχρι να προβληθεί ως καθολικό αίτημα για κάθε συνετό, ευφυή και μορφωμένο ή άσκηση της αυτογνωσίας με το "γνώθι σαυτόν".

Για να διευκρινίσουμε όμως ψυχολογικά το Εγώ, έχουμε:

α) "Εγώ" με την περιορισμένη σημασία σ' ένα πρόσωπο που το λαμβάνουμε αυτοτελώς. Σ' αυτό το διακριτό, το περιορισμένο, το πραγματικό Εγώ, αναφέρεται η αυτογνωσία.

β) Επέκταση του Εγώ σε πρόσωπα ή πράγματα που βρίσκονται έξω απ' το προσωπικό Εγώ. Όταν λέει κάποιος: το σπίτι μου, τα βιβλία μου, εκείνο το "μου" που προσθέτει του δημιουργεί την παραίσθηση ότι όλα αυτά τα έξω απ' το προσωπικό Εγώ του, αποτελούν ενιαίο και αναπόσπαστο τμήμα του εαυτού του.

Αυτή η επέκταση προς τα έξω του προσωπικού Εγώ προκαλεί σύγχυση μέχρι που φτάνει το Εγώ του, συσκοτίζει την κρίση, εμποδίζει την αυτοκριτική, αποτρέπει τη σκέψη του να στραφεί προς τα μέσα και αποτελεί ουσιωδέστατο εμπόδιο στην προσπάθεια για αυτογνωσία. Την επέκταση αυτή την ονομάζουμε, "Έξω Εγώ".

Το Έξω τούτο Εγώ γεμίζει την σκέψη και τη ζωή πολλών, τόσο πολύ, ώστε να πιστεύουν ότι αυτό και μόνο είναι το Εγώ τους. Απορροφά όλη τη δραστηριότητα και τη ζωτικότητά τους και οδηγεί σε πλήρη παραμέληση του προσωπικού, του κυρίως Εγώ, από άποψη αυτομελέτης.

"Η ψυχή", λέει ο Σίλερ, "τόσο περισσότερο εκτείνεται μέσα της όσο περισσότερους περιορισμούς βρίσκει έξω της". Ο μεγάλος αυτός Γερμανός ποιητής διέγνωσε μια μεγάλη αλήθεια.

Η μελέτη των εκτός του Εγώ οδηγεί στην ετερογνωσία. Η μελέτη των εντός προς την αυτογνωσία.

πηγή:χρυσά λόγια

`````````````````
Και κάποιος άντρας είπε,
Μίλησέ μας για την Αυτογνωσία.
Κι εκείνος απάντησε λέγοντας:
Οι καρδιές σας γνωρίζουν σιωπηλά τα μυστικά των ημερών και των νυχτών.
Αλλά τ' αφτιά σας διψούν για τον ήχο της γνώσης της καρδιάς σας.
Θέλετε να γνωρίσετε με λόγια αυτό που γνωρίζετε από πάντα στη σκέψη.
Θέλετε ν' αγγίξετε με τα δάχτυλά σας το γυμνό σώμα των ονείρων σας.
Και είναι καλό που το θέλετε.
Το κρυφό πηγάδι της ψυχής σας πρέπει να αναβλύσει και να τρέξει κελαρύζοντας προς τη θάλασσα.
Και ο θησαυρός του άπειρου βάθους σας πρέπει να αποκαλυφθεί στα μάτια σας.
Δεν πρέπει όμως να υπάρχουν ζυγαριές για να ζυγίζουν τον άγνωστο θησαυρό σας. Και μη μετράτε τα βάθη της γνώσης σας με το βυθομετρικό κοντάρι ή το σχοινί.
Γιατί ο εαυτός είναι μια θάλασσα απεριόριστη και άμετρη.
Μη λέτε, «Βρήκα την αλήθεια», αλλά να λέτε, «Βρήκα μιαν αλήθεια».
Μη λέτε, «Βρήκα το μονοπάτι της ψυχής», αλλά να λέτε, «Συνάντησα την ψυχή που περπατούσε στο μονοπάτι μου».
Γιατί η ψυχή περπατά πάνω σ' όλα τα μονοπάτια.
Η ψυχή δεν περπατά πάνω σε μια γραμμή, ούτε μεγαλώνει σαν καλάμι.
Η ψυχή ξεδιπλώνεται, όπως ο λωτός με τα αναρίθμητα πέταλα.

(από το βιβλίο «ο προφήτης», του Χαλίλ Γκιμπράν)

50 σχόλια :

  1. Ανώνυμος15/1/09, 3:20 μ.μ.

    Πολύ ουσιαστική και αξιόλογη ανάρτηση... θαυμάζω την τόλμη σου για αυτή...

    "Εν είδα οτι ουδέν είδα"

    Χωρίς ταπεινότητα και αυτογνωσία δεν γίνεται το παραμικρό βήμα...

    Και η επιλογή από τον Κήπο είναι υπέροχη... σκεφτόμουν πολύ το συγκεκριμένο βιβλίο το τελευταίο διάστημα...

    Την Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελάχιστοι άνθρωποι έχουν αυτογνωσία. Πολύ ψαγμένη ανάρτηση. Μπράβο κοπέλα μου.
    Το πρώτο βήμα είναι η ταπείνωση και έτσι θα γνωρίσουμε τον εαυτό μας.
    Καλησπέρα όμορφη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ.Η ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Α ΚΑΙ ΤΟ Ω ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ.ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πιστεύω πως χρειάζεται περισσότερη τόλμη να ψάξουμε μέσα μας Odipore..

    "ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ"

    Όπως αυτός που πήγαινε στους Δελφούς για μαντεία, πάνω στο προπύλαιο διάβαζε αυτο το ρητό,με τον ίδιο τρόπο και εκείνος που επιθυμεί την καλλιτέρευση του Εγώ του οφείλει να αρχίζει από την αυτογνωσία.

    Μέσω των σοφών του ο Απόλλων έλεγε: "άνθρωπε, πριν εισέλθης στο άδυτο και ζητήσεις απάντηση στο ερώτημά σου, γνώρισε πρώτα τον εαυτό σου· μελέτησέ τον· προσπάθησε να αποκαλύψεις τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά σου· τις τάσεις, τις ορμές, τις κλίσεις, τις έλξεις, τις επιθυμίες, τις δυνατότητες· γνώρισε το Είναι σου·τότε μόνο θα σε ωφελήσει ο χρησμός μας"

    Σ'ευχαριστώ..
    Πολύ καλό βιβλίο "ο κήπος" δε συμφωνείς?

    Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Το πρώτο βήμα είναι η ταπείνωση και έτσι θα γνωρίσουμε τον εαυτό μας"

    Aκριβώς κοριτσάκι..πολύ εύστοχο το σχόλιό σου!

    Σ'ευχαριστώ!
    Καλησπέρα γλυκειά μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σ'ευχαριστώ Σκρουτζακο..
    Το Α και το Ω της ζωης μας,έτσι πρέπει να είναι, και βεβαίως τον εαυτό μας πρέπει να κρίνουμε πρώτα..ενω συνήθως κάνουμε το αντίθετο!

    Καλησπερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγω σε διαβαζω αχορταγα..και μαλιστα εαν αναφερεσε στην αρχαια ελλαδα αστα...εχω τη γνωμη οτι το γνωμικο ..γνωθι σαυτον...σε ολα τα εκπ/κα ιδρηματα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ BUCK UP.TO ΕΚΑΝΕΣ ΤΕΛΙΚΑ;ΤΙ ΣΟΥ ΕΒΓΑΛΕ;ΤΙΣ ΕΙΔΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΟΥ;ΣΤΟ GMAIL ΣΟΥ ΕΒΓΑΛΕ ΤΟ ΚΩΔΙΚΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΓΙΑ ΔΕΣ ΣΤΟ GMAIL ΣΟΥ ΗΡΘΕ ΤΙΠΟΤΕ;
    ΚΑΙ ΠΕΣ ΜΟΥ.ΕΚΑΝΕΣ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ;ΠΑΤΗΣΕΣ MANAGE;ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΑΣΧΕΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος16/1/09, 11:48 π.μ.

    Καλημέρα,

    Πράγματι είναι από τα καλύτερα βιβλία του Χαλίγκ Γκιμπράν...

    Είναι λίγο παράδοξο αυτό με τον Σωκράτη...

    Ο Μύθος λέει ότι ένας φίλος του πήρε το χρησμό από το Μαντείο... ο ίδιος ο Σωκράτης ταράχτηκε από τον χρησμό... δεν μπορούσε να τον καταλάβει... καθώς ο ίδιος δεν θεωρούσε τον εαυτό του ως τον σοφότερο της τότε γνωστής Ελλάδας...

    Ξεκίνησε λοιπόν ο Σωκράτης να ρωτά τους ποιητές, τους πολιτικούς, τους καλλιτέχνες να του πουν για την Σοφία και καταλάβενε από τις συζητήσεις (μέσω της μαιευτικής πάντα) ότι οι ίδιοι νομίζουν ότι ξέρουν ενώ δεν ουσιαστικά δεν ξέρουν...

    Τελικά έφτασε να καταλήξει στο γνωστό ρητό... γνωρίζοντας ο ίδιος πόσα λίγα ξέρει και πόσα έχει ακόμη να μάθει... σε αντίθεση με όλους τους άλλους που επιθυμούν να φαίνονται σοφοί.

    Ταπεινοφροσύνη λοιπόν ... αυτό εννοούσα στο αρχικό μήνυμα και όχι ταπεινότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Kαλημερα Σκρουτζακο..πιστευω ναι,αλλα παλι δεν ξερω!
    Εγω να δείς ποσο σχετική είμαι!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα Οδιπόρε..

    Σκοπός του Σωκράτη ήταν η ηθική βελτίωση των ανθρώπων.Αυτό όμως δεν μπορούσε να γίνει μόνο με κηρύγματα,αλλά και με την προσωπική επικοινωνία να τους παρακινήσει να δουλέψουν οι ίδιοι οι άνθρωποι πάνω στον εαυτό τους. Αλλά αυτό είχε σαν προϋπόθεση την αυτοεπίγνωση (γνώθι σαυτόν).
    Έτσι ο Σωκράτης έφτασε σε μία περίεργη μέθοδο (δοκιμής) που την ασκούσε με τη συνομιλία πρόσωπο με πρόσωπο,με τη διαλεκτική,όπως την ονόμασαν.Μέθοδο και στην μαιευτική του που μ' αυτή ζητούσε να ξαναγεννήσει μέσα στους ανθρώπους την θέληση,ορμή για το καλό. Τι είχε μ'αυτη την μέθοδο όμως να προσφέρει στους ανθρώπους;βέβαια όχι έτοιμες θεωρίες. Γιατί όπως έλεγε, "εν οίδα ότι ουδέν οίδα" ένα,ξέρω, ότι δεν ξέρω τίποτα. Το μόνο λοιπόν που κατάφερνε ήταν να φέρνει τους ανθρώπους σε αμηχανία και να τους βάζει σε ανησυχία. Γι' αυτό έδειχνε συχνά ότι και ο ίδιος θέλει να διδαχτεί από τους άλλους.Ετσι εβγαζε στην επιφάνεια τη διανοητική τους κατωτερότητα..κι έπειτα η ομιλία του πήγαινε πάντα στον ίδιο σκοπό, πώς ο άνθρωπος θα γίνει αγαθός και δίκαιος.

    το κατάλαβα ότι εννοούσες ταπεινοφροσύνη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτός ο κάποιος άντρας που αναφέρεις και είπε....'Θέλετε να γνωρίσετε με λόγια, αυτό που γνωρίζεται από πάντα στη σκέψη' αυτός είπε την μεγάλη αλήθεια που ξεχνάμε ! Υπάρχουν λόγια γι αυτό ; Δεν ξέρω λουλουδάκι , σ'αυτό, χτύπησε μέσα μου καμπανάκι...(χιχιχιχι...να μην ξεχνιέμαστε....) Άγγιξες πολλές ψυχές με αυτή την ανάρτηση λουλουδάκι ! Πόσες φορές να το διαβάσω, το ΕΓΩ να το ξεχάσω ; Να το νιώσουμε γερά-σαν ανέμελα παιδιά !
    Καλό βράδυ - καλό Σ/Κ - Σ'ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ-μ'ένα γλυκό φιλί !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τολμηρη ανάρτηση.Μπραβο!Θίγεις ενα θέμα τεράστιο που θα ηταν εισηγητικο για συνέδριο κανονικα!!!
    Αβυσσος το εγω μας.
    Ακομη και τα αρκετα ψαγμένα άτομα μόλις που πατούν πάνω στο Α της αυτογνωσίας.

    Πολλα φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αν δεν γνωριζουμε τον εαυτο μας πως θελουμε να γνωρισουμε τους αλλους...
    Ο κοσμος ξεκινα πρωτα απο το ΕΓΩ μας και κατανοοντας το μονο τοτε μπορουμε να πορευτουμε στο ΕΜΕΙΣ...

    Αρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ όμορφο το θέμα σου...

    Αυτογνωσία. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι άλλο που να λείπει από τον καθένα μας κι από τον ταλαίπωρο λαό ετούτης της εξίσου ταλαίπωρης χώρας...

    Και ναι, θέλει τόλμη να ψάξεις και να κρίνεις το Εγώ σου. Αλλά μπαίνεις σ' άλλες ατραπούς και δεν τολμούν όλοι να εισέλθουν και να τις διαβούν. Πονάει, δυστυχώς αυτό που θ' αντικρίσεις "εκεί" σ' αυτό το προσωπικό δρομολόγιο. Κι ειδικά όταν το "Εγώ" μας θεωρείται από εμάς η κορωνίδα της δημιουργίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σ'ευχαριστώ πολύ Γρηγόρη..
    σωστή η γνώμη σου για το "Γνώθι σαυτόν" :)

    Kαλό ΣΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ..χτύπησε μέσα μου καμπανάκι...

    Ποιητά μου πολλές φορές χτυπάνε "καμπανάκια" και εμείς η κάνουμε τους κουφούς ή κλείνουμε τα αυτιά μας!..ας τολμήσουμε να τα ακούσουμε μια φορά..πριν γίνει εκωφαντικός ο ήχος τους! :)

    Πάλι γελάς?..να μη ξεχνιόμαστε!

    Δεν ξέρω αν αγγιξα πολλές ψυχές αλλα απ'οτι καταλαβαίνω μια απ'αυτές είναι η δική σου και χαίρομαι!

    Γλυκό φιλί κι'απο μένα, επίσης καλό ΣΚ..και επιτέλους σταμάτα τις ευχαριστίες..εγω είμαι πιο χαρούμενη απο σένα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. "Θίγεις ενα θέμα τεράστιο που θα ηταν εισηγητικο για συνέδριο κανονικα"

    Σ'ευχαριστώ Faraona μου,όντως τεράστιο θέμα.
    Και όπως είπα και πιο πάνω πιστεύω οτι περισσότερη τόλμη χρειάζεται η πράξη αυτής,στο να σκύψουμε μέσα μας..να περπατήσουμε στα μονοπάτια του εγώ μας..δυσκολη η συνάντηση μαζί του και μάλιστα πρέπει να είναι χωρίς καθόλου επιείκεια πιστεύω!

    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. "Ο κοσμος ξεκινα πρωτα απο το ΕΓΩ μας και κατανοοντας το μονο τοτε μπορουμε να πορευτουμε στο ΕΜΕΙΣ"

    Αρη τα είπες όλα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Naxion σ'ευχαριστώ πολύ..

    Ισως να λείπουν πολλά μα σημασία έχει πως λείπει το κυριότερο..γνώθι σαυτόν!

    Ας τολμήσουμε λοιπόν..άλλωστε,ο τολμών νικά! :)

    Ευχαριστώ για το πέρασμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Σ'ευχαριστώ πολύ Εύανδρε..

    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. «Βρήκα το μονοπάτι της ψυχής», αλλά να λέτε, «Συνάντησα την ψυχή που περπατούσε στο μονοπάτι μου».


    Η ΦΡΑΣΗ ΑΥΤΗ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ..

    ΚΑΛΗΜΕΡΕΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. «Βρήκα το μονοπάτι της ψυχής», αλλά να λέτε, «Συνάντησα την ψυχή που περπατούσε στο μονοπάτι μου».

    Γιατί η ψυχή περπατά πάνω σ' όλα τα μονοπάτια.
    Η ψυχή δεν περπατά πάνω σε μια γραμμή, ούτε μεγαλώνει σαν καλάμι.
    Η ψυχή ξεδιπλώνεται, όπως ο λωτός με τα αναρίθμητα πέταλα.

    Καλησπέρα Σπύρο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλημέρα silversurfer

    Σ'ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. "Γιατί η ψυχή περπατά πάνω σ' όλα τα μονοπάτια.
    Η ψυχή δεν περπατά πάνω σε μια γραμμή, ούτε μεγαλώνει σαν καλάμι.
    Η ψυχή ξεδιπλώνεται, όπως ο λωτός με τα αναρίθμητα πέταλα."


    Πολύ όμορφα δοσμένη αλήθεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Εξαιρετικό κείμενο!!!

    Αχ, λουλούδι μου όμορφο!!
    Μεγάλο πράγμα η αυτογνωσία!!
    Κι όπως έλεγε και ο Σωκράτης
    εν οίδα ότι ουδέν οίδα...
    τότε μόνο αρχίζουμε κάτι
    να καταλαβαίνουμε...

    Μαργαριταρένια φιλιά :) ***

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Συμφωνώ Νaxion και είμαστε πράγματι πολύ τυχεροί που κάποιοι Ανθρωποι αποτύπωσαν τις σκέψεις τους..προς μεγάλο όφελος όλων μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Σ'ευχαριστώ λουλουδένια :)

    "Μεγάλο πράγμα η αυτογνωσία!!
    Κι όπως έλεγε και ο Σωκράτης
    εν οίδα ότι ουδέν οίδα...
    τότε μόνο αρχίζουμε κάτι
    να καταλαβαίνουμε"

    Είχε αυτοεπίγνωση ο Σωκράτης..είχε το "γνώθι σαυτον"
    και επίσης είχε ενα σκοπό..πως θα γίνει ο άνθρωπος αγαθός και δίκαιος..με βάση τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούσε και τις γωστές μεθόδους του..διαλεκτική-μαιευτική.

    Και δικά μου φιλιά..μαργαριταρένια***

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Πολύ ωραία ανάρτηση, αστρολουλουδένια...
    αυτογνωσία ή αλλιώς ελευθερία..
    "Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία"

    Καλό σου βράδυ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Πολύ ενδιαφέρω ανάρτηση, το στοιχείο μου. Σ΄ ευχαριστώ. Μάλλον το βιβλίο πρέπει να βρω.
    Όπως και να έχει, δε ξέρω αν μιλήσαμε στο παρελθόν, απλά ήθελα να σου πω και ένα ,καλώς σε βρήκα.

    Σιδερένια καλημέρα σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. "Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία"

    Συμφωνώ Θησαυρένια..πως αλλιώς?


    Καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Eγω σ'ευχαριστώ Sidera..θα σου αρέσει πολύ ο "προφήτης"είμαι σίγουρη!

    Κι εγώ δεν είμαι σίγουρη για το αν έχουμε ξαναμιλήσει..είμαστε τόσοι πολλοί..όπως και να'χει ευχαριστώ για το πέρασμα και καλώς ήλθες! :)

    Να έχεις μια όμορφη μέρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Μη λέτε, «Βρήκα την αλήθεια», αλλά να λέτε, «Βρήκα μιαν αλήθεια».

    !!!!!!

    Σε λιγο θα εχεις μειλ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Στον κήπο μου έχω φυλαγμένο
    κάτι για σένα... θα χαρώ να το
    δεχθείς... :)))

    φιλιά μαργαριταρένια *****

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμος23/1/09, 8:45 μ.μ.

    ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΥΠΕΡΟΧΟΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ανώνυμος23/1/09, 9:10 μ.μ.

    ΟΤΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΛΟΙ!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. ..αλλά να λέτε, «Βρήκα μιαν αλήθεια».

    Σοφές κουβέντες ετσι dee dee μου?

    Περιμένω..

    xxxxxx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Eσένα τώρα πως να σε ευχαριστήσω?

    Τιμή μου να δεχτώ βραβείο φιλίας απο μια..Μαργαρίτα!!

    Ακρως "μαργαριταρένια" αυτη η φιλία :) (ξέρεις τι εννοώ)

    Και δικά μου μαργαριταρένια φιλιά ***)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Σ'ευχαριστώ εκ μέρους όλων!

    ΟΤΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΛΟΙ!!!!!!!!!!!!

    Συμφωνώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Απίστευτο! ποστ! όσο για το απόσπασμα του Γκιμπαν ουδέν σχόλιο όλα μιλάνε απο μόνα τους ! ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Kαλημέρα Σπύρο
    Σ'ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Δεν θα μπορούσε να λείπει
    ... μια ομάδα
    αυτογνωσίας... από μία τέτοια ανάρτηση σοφίας!
    Καλησπέρα EDELWEISS!
    Χάρηκα που σε γνώρισα από κοντά!
    Γνώσι σαυτόν!
    Χωρίς αυτή την γνώση η ζωή μας
    δεν έχει νόημα
    δεν έχει σκοπό
    και προορισμό!
    Αστραία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Oχι,δεν θα μπορούσε να λείπει
    απο δω... μια ομάδα
    αυτογνωσίας!

    Κι εγώ χάρηκα πολύ Αστραία!

    Κι εμείς θέλουμε η ζωή μας
    να έχει νόημα
    να έχει σκοπό
    και προορισμό..ετσι δεν είναι?

    Καλώς ήλθες Αστραία :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ανώνυμος5/2/09, 8:26 π.μ.

    Πολύ ἐνδιαφέρουσα καταχώρηση.
    Ἀλλά ὑπάρχει ἕνα πρόβλημα πού "ζει" ἀπό τότε πού οἱ ἄνθρωποι καί ἡ Γνώση ἐμφανίστηκαν πάνω στήν γῆ. Οἱ «ὁδηγίες χρήσης» γιά τήν κατάκτηση τῆς Γνώσης ἦταν πάντοτε κρυμμένες καί δύσκολες στήν κατανόηση.
    Ὁ Τσουάνκ Τσού λέει:
    Δέν μπορεῖς νά μιλήσεις στό καλοκαιρινό ἔντομο γιά τόν χειμώνα. Ἡ γνώση του περιορίζεται σέ μία ἐποχή.
    Δέν μπορεῖς νά μιλήσεις στό βατράχι τῆς λίμνης γιά τήν θάλασσα. Ἡ γνώση του περιορίζεται στόν χῶρο πού ζεῖ.
    Δέν μπορεῖς νά μιλήσεις στόν στενόμυαλο γραμματιζούμενο γιά τήν Ἀλήθεια. Ἡ γνώση του περιορίζεται σέ αὐτά πού ξέρει.
    Ἐγώ θά ἤθελα νά συμπληρώσω ὅτι οἱ περισσότεροι ἄνθρωποι δέν ἐνδιαφέρονται νά ἀποκτήσουν τήν Γνώση. Λόγω τοῦ ΕΓΩ ἔχουν τήν ψευδαίσθηση ὅτι τήν κατέχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ούτε εμείς θα μπορούσαμε,
    να λείπουμε,
    από μια τέτοια ανάρτηση
    ...ΟΥΣΙΑΣ!

    Θα είμαστε όμως λακωνικοί
    και εστιαζόμενοι στο γεγονός,
    ότι η πιο ανήθικη πράξη,
    είναι η έλλειψη
    ...ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ
    και η ανθρώπινη ζωή,
    είναι μια συνεχής πορεία
    για αυτή την κατάκτηση της γνώσης
    και την εξάλειψη
    αυτής της ανηθικότητας!

    Καλημέρα και μια... Αλκυόνεια
    ζεστή αγκαλιά ξεχωριστή;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Μιχάλη πραγματικά πολύ όμορφο το πέρασμά σου..έχεις δίκιο σ'αυτα που λές!
    Κατέχει αλήθεια κανείς την γνώση?
    Είναι πολύ μακρύς ο δρόμος προς αυτήν..όμως αξίζει να τολμήσουμε την διαδρομή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Κι εγω γι'αυτο έκανα πάλι πισωγύρισμα..σας περίμενα!
    Οχι ούτε εσείς θα μπορούσατε να λείπετε απο δω..όχι εσείς!

    "Θα είμαστε όμως λακωνικοί
    και εστιαζόμενοι στο γεγονός,
    ότι η πιο ανήθικη πράξη,
    είναι η έλλειψη
    ...ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ
    και η ανθρώπινη ζωή,
    είναι μια συνεχής πορεία
    για αυτή την κατάκτηση της γνώσης
    και την εξάλειψη
    αυτής της ανηθικότητας!"

    Χαίρομαι πολύ γι'αυτη σας την..λακωνικότητα!!

    Καλησπέρα..μου έλειψε αυτη η τόσο γλυκειά αγαπημένη αγκαλιά..και δική μου αγκαλια μαζί με ενα πολύ ξεχωριστό φιλί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί…
στη σκηνή,
σαν ροκ συγκρότημα…κι αν μας αντέξει το σκοινί…θα φανεί στο χειροκρότημα.