21 Δεκεμβρίου 2008

Xριστούγεννα


Χιόνι, κάρτες, κεριά, δώρα, στολισμένα δέντρα... Όλα αυτά οδηγούν το μυαλό όλων μας χωρίς αμφιβολίες και περιστροφές στα Χριστούγεννα. Σκεφτήκατε όμως ποτέ τι σχέση έχουν τα κεριά με τα Χριστούγεννα και γιατί κάθε χρόνο στολίζουμε ένα δέντρο και ευχόμαστε να χιονίσει;

Στην Βίβλο δεν γίνεται καμία αναφορά ότι υπήρχε χιόνι την νύχτα που γεννήθηκε ο Χριστός και όμως, κάθε χρόνο η ελπίδα πως θα ζήσουμε "λευκά Χριστούγεννα" επανέρχεται! Από που μας ήρθε τελοσπάντων αυτή η τρελή ιδέα πως τα Χριστούγεννα πρέπει να είναι λευκά για να είναι τέλεια; (Γιατί όχι πράσινα; Ή μπλε;)

Το πιο πιθανό είναι η ιδέα αυτή να μεταδόθηκε γύρω στο 1843 όταν ο Άγγλος συγγραφέας Τσαρλς Ντίκενς έγραψε την ίσως πιο διάσημη χριστουγεννιάτικη ιστορία για ένα πάμπλουτο, μα πολύ τσιγκούνη επιχειρηματία και εχθρό των Χριστουγέννων, τον Εμπενίζερ Σκρουτζ.

Την παραμονή των Χριστουγέννων επισκέπτονται τον Σκρουτζ τρία πνεύματα, το πνεύμα των περασμένων, το πνεύμα των παρόντων και αυτό των μελλοντικών Χριστουγέννων. Τα πνεύματα του δείχνουν πως το να έχει φίλους είναι πολύ σημαντικότερο από το να αποκτήσει όλο και περισσότερα χρήματα. Μετά από αυτή την επίσκεψη ο Σκρουτζ αλλάζει εντελώς και δωρίζει πολλά χρήματα και δώρα σε γνωστούς και άγνωστους!

Την εποχή που έγραψε ο Ντίκενς την ιστορία του επικρατούσε στην Αγγλία ένας παγετώνας, η Αγγλία ήταν λοιπόν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα καταχιονισμένη, όπως και το σενάριο του Ντίκενς!

Όταν λοιπόν οι άνθρωποι στα επόμενα χρόνια διηγούνταν αυτή την ιστορία, είχαν πάντα στο μυαλό ότι συνέβηκε τα Χριστούγεννα και μάλιστα σε κατάλευκο τοπίο, γι' αυτό ίσως να επικράτησε η άποψη πως το χιόνι είναι απαραίτητο για ωραία Χριστούγεννα.

Οι χιονάνθρωποι στις χριστουγεννιάτικες κάρτες... είναι απλώς το αποδεικτικό στοιχείο πως θέλουμε τα Χριστούγεννα να είναι λευκά!

Τώρα που μιλάμε για κάρτες... Αυτό το έθιμο να μπλοκάρουμε τις ταχυδρομικές υπηρεσίες ανά το παγκόσμιο στέλνοντας τόνους και τόνους χριστουγεννιάτικες κάρτες στους φίλους και γνωστούς μας κάθε Χριστούγεννα, από που μας ήρθε;

Την ιδέα της χριστουγεννιάτικης κάρτας λέγεται πως είχε ένας Άγγλος δημόσιος υπάλληλος ο οποίος φιλοτέχνησε την πρώτη με ένα φίλο του καλλιτέχνη το 1840.

Την χρονιά αυτή άνοιξε το πρώτο δημόσιο ταχυδρομείο στην Αγγλία μιας και είχαν αρχίσει να φτιάχνονται σιδηρόδρομοι οπότε τα γράμματα και οι κάρτες μπορούσαν να μετακινηθούν πολύ πιο γρήγορα και προ πάντων φτηνά, έτσι ώστε να μπορούν και οι φτωχοί να στέλνουν κάρτες.

Οι εικόνες και τα μοτίβα στις κάρτες, πολλά και διάφορα! Αρχικά διακοσμούσαν τις κάρτες κυρίως η γέννηση του Χριστού αλλά και διάφορα χιονισμένα τοπία, αργότερα γύρω στο 1910-1920 άρχισαν οι κάρτες να αποκτούν κορδέλες και άλλα στολίδια. Σήμερα μπορεί κανείς να βρει κάρτες με την εικόνα της γέννησης του Χριστού, με ευχές σε όλες τις γλώσσες, ακόμη και με ανέκδοτα!

Ευχές! Το αναπόσπαστο μέρος της κάθε κάρτας! Πιο κάτω θα βρείτε την πιο χαρακτηριστική χριστουγεννιάτικη ευχή κάποιων χωρών και γλωσσών.

Ισπανικά: Feliz Navidad

Ρώσικα: ’S Rozhdestvom khristovym

Ιαπωνικά: Meri Kurisumasu

Γαλλικά: Joyeux Nol

Γερμανικά: Frohes Weihnachtsfest

Τσέχικα: Prejeme Vam Vesele Vanoce

Πορτογαλικά: Feliz Natal

Ινδικά: Shub Naya Baras

Το στόλισμα ενός δέντρου είναι ένα ακόμη από τα μυστήρια των Χριστουγέννων. Από που λέτε να ξεφύτρωσε;

Οι παγανιστές (φυσιολάτρες, είχαν σαν θρησκεία την λατρεία προς τη μητέρα φύση) στην Ευρώπη χρησιμοποιούσαν πάντοτε κατά τους χειμερινούς μήνες σαν διακόσμηση στα σπίτια τους κλαδιά από δέντρα για να τους θυμίζουν την άνοιξη που πρόκειται να έρθει.

Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν κλαδιά για διακόσμηση των ναών τους κατά την γιορτή "Σατουρνάλια" και οι Χριστιανοί σαν σημάδι της αιώνιας ζωής με το Θεό.

Το πιο πιθανό είναι το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο να υπήρξε στην Γερμανία, πριν περίπου 1000 χρόνια. Ένας Άγγλος ιερέας επισκέφτηκε μια παγανιστική φυλή στην Γερμανία για να κηρύξει τον Χριστιανισμό, κι όταν είδε πως ετοιμάζονταν να θυσιάσουν ένα μικρό αγόρι σαν δείγμα λατρείας σε μια βαλανιδιά, ξερίζωσε από θυμό το ιερό δέντρο.

Εκεί που ξερίζωσε την βαλανιδιά φύτρωσε ένα έλατο, πράγμα που ο ιερέας εξέλαβε σαν σημάδι της Χριστιανικής πίστης και οι ακόλουθοι του το στόλισαν με κεριά για να μπορεί να κηρύσσει στους παγανιστές και την νύχτα!

Μια άλλη εκδοχή είναι πως τα χριστουγεννιάτικα δέντρα ξεκίνησαν σαν τα δέντρα που παρίσταναν τον κήπο της Εδέμ στα θέατρα που γίνονταν κατά τον Μεσαίωνα για να μαθαίνουν τις ιστορίες της Βίβλου οι αγράμματοι.

Ο μύθος για το πώς ξεκίνησαν οι άνθρωποι να βάζουν τα δέντρα στα σπίτια τους προέρχεται από την Γερμανία. Σύμφωνα με αυτόν μια οικογένεια δέχτηκε τη παραμονή των Χριστουγέννων ένα μικρό ταλαιπωρημένο αγόρι στο σπίτι της και το επόμενο πρωί το αγόρι είχε μεταμορφωθεί στον μικρό Χριστό ο οποίος πρόσφερε στην οικογένεια σαν δώρο ένα κλαδί έλατου. Τώρα, αν ψέματα ή αλήθεια... άγνωστο!

Αρχικά τα έλατα διακοσμούνταν με ειδικά χριστουγεννιάτικα μπισκότα και κεριά που συμβόλιζαν τα αστέρια. Επειδή όμως τα κεριά ήταν πολύ επικίνδυνα, ο Αμερικάνος Μόρις εφηύρε το 1895 τα ηλεκτρικά φωτάκια που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα.

Εκτός από έλατα χρησιμοποιούνται σε διάφορες χώρες και άλλα δέντρα, όπως για παράδειγμα τα δέντρα μπανάνας και μάνγκο στην Ινδία!

Φτάσαμε στο τελευταίο και ίσως πιο κρίσιμο σημείο των Χριστουγέννων: τα δώρα!

Η ιδέα του να χαρίζουμε διάφορα πράγματα στα αγαπημένα μας πρόσωπα προήλθε από τα δώρα που έκαναν οι τρεις μάγοι στον μικρό Χριστό.Το Λιβάνι ήταν ένα άρωμα που χρησιμοποιούσαν οι Ιουδαίοι και σαν δώρο συμβόλιζε πως ο Χριστός θα γινόταν αγαπητός.

Το χρυσάφι ήταν το αγαθό των Βασιλιάδων, πράγμα που συμβόλιζε την ιδιότητα ως Βασιλιά που έχει ο Χριστός για τους Χριστιανούς.

Η Σμύρνα ήταν άρωμα που τοποθετούσαν στους νεκρούς για να μυρίζουν ωραία, πράγμα που συμβόλιζε πως ο Χριστός θα υπέφερε και θα πέθαινε.

Τα Χριστούγεννα είναι για τους Χριστιανούς το μεγάλο δώρο που έκανε ο Θεός στην ανθρωπότητα. Έτσι και σήμερα, οι άνθρωποι κάνουν δώρα στα αγαπητά τους πρόσωπα σαν σύμβολο αγάπης.

ΠΗΓH:Medlook kids

33 σχόλια :

 1. Καλές Γιορτές και να περάσεις καλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Kαλά Χριστούγεννα - λευκά ! Θα μας δοθεί η ευκαιρία να ξαναμιλήσουμε πιστεύω , ως την πρωτοχρονιά ! Γειά σου λουλουδάκι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑΙΟΤΕΡΗ ΓΙΟΡΤΗ.ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. χρονια πολλα και καλα....

  ειναι γεγονος οτι τα παραμυθια αρεσουν και σε μικρους και σε μεγαλους...

  πολυ ωραια αναρτηση εκανες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πολύ ενδιαφέρον και ολοκληρωμένο αφιέρωμα στην ιστορία των "Χριστουγέννων"..
  Σου εύχομαι να περάσεις "ολόλευκα" και φωτεινά Χριστούγεννα, μέσα σε πανδαισία χρωμάτων (αυτό εξάλλου δεν είναι το λευκό χρώμα;) και ψυχικής ανάτασης..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Επίσης Ελενα και 'συ να περάσεις πολύ όμορφα! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ε ναί..μην πούμε και καλή χρονιά απο τώρα!!

  Καλά Χριστούγεννα ποιητά μου!
  Φιλιά..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ναί jk in your life είναι η ομορφότερη γιορτή..αν και φέτος με τόσα που συνέβησαν..θα είναι λιγάκι διαφορετικά..

  Σ'ευχαριστώ πολύ..υγεία,η καλύτερη ευχή :)

  Καλές γιορτές!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Χρόνια πολλα Γρηγόρη..

  Σε όλους μας,αρέσουν τα παραμύθια γι'αυτό κι'εγω έχω σκοπό να μας ευχηθώ για τις γιορτές με ένα παραμύθι..
  Αν περάσεις σε δυο τρείς μέρες απο 'δώ..θα το διαβάσεις! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Σ'ευχαριστώ θησαυρένια,κι εγώ όταν το διάβασα, το βρήκα πολύ ενδιαφέρον και σκέφτηκα να το αναδημοσιεύσω κι'εδώ.

  Μια πανδαισία χρωμάτων..ολόλευκη!Μου αρέσει η ευχή σου :)
  Kαι για σένα τα φετινά Χριστούγεννα να είνα πολύ όμορφα δίπλα σε ανθρώπους που αγαπάς!

  Σε φιλώ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Εύχομαι τα πιό ολόλευκα και φωτεινά χριστούγεννα να είναι φέτος και να φωτίσουν της καρδιές όλων..

  Καλά να περάσεις κούκλα.. Φιλιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Μακάρι Χαρουλίτα..για όλο τον κόσμο!!

  Και σύ να περάσεις πολύ όμορφα!

  Kαι δικά μου φιλιά..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Καλή μου άκρως ενημερωτικό το ποστ σου.. Μα εγώ θέλω άσπρα Χριστούγεννα. Θέλω να στολίσουμε όλοι δέντρο κι ας ειναι παγανιστικό. Δε θα μου το χαλάσεις ε;
  :):):)
  Καλημέρα και φιλί. Χθες έριξε λίγες νιφάδες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. ωραιες πληροφοριες ευχαριστουμε πολυ ! καλες γιορτες με υγεια και αγαπη :)!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Α κι'εγω θέλω άσπρα Χριστούγεννα κοριτσάκι..το ένα δεν έχει να κάνει με το άλλο! :))
  Οσο για το δέντρο το έχουμε στολίσει ήδη..φυσικά και δεν θα σου το χαλάσω..ακούς εκεί!! :))

  Καλησπέρα πια..μεγάλο φιλί..εδώ τίποτα,αέρας και κρύο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Ευχαριστώ κι'εγώ Σπύρο.

  Επίσης καλές γιορτές :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Καναμε και το μαθημα μας :):):)

  Κουκλαρα μου

  σου ευχομαι καλες γιορτες με υγεια και αγαπη!!!!!

  Να περασεις υπεροχα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Ομορφο και πλήρως κατατοπιστικό το αφιέρωμά σου στα εθιμα των Χριστουγέννων ...
  Αν κι εγω προτιμω το καραβάκι απο το έλατο. :-)

  Καλως σε βρήκα και τις καλύτερες ευχές μου γι αυτες τις μέρες.

  Αρης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Ελπίζω να διάβασες όλο το κείμενο!! :)

  Καλές γιορτές..τις υπόλοιπες ευχές θα σου τις πω προσωπικά..:)

  Υ.γ Ηθελα πολύ να πάμε εκεί που είχαμε το σάββατο,αλλά κάτι προέκυψε γι'αυτο δεν πήρα τηλ..

  Φιλιά ομορφη!:) :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Καλώς ήλθες Άρη :)

  Σ'ευχαριστώ.
  Και σε μένα αρέσει πολύ το καραβάκι!

  Ευχές για πολύ όμορφες γιορτές με υγεία και πολλή αγάπη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Ολο το διαβασα.... και για τα χιονια, το δεντρακι και για τα δωρα και τις καρτες και τα κερακια-λαμπακια (ξεχναω κατι;;;;).....:):):)

  Ασε αυτο το Σ-Κ κι εγω ετρεχα, πηγα αλλα τρεχοντας την τελευταια στιγμη. Πουληθηκαν πολλα πραγματακια:):):) Αγορασα κι εγω, ειχε υπεροχα πραγματα!!

  Φιλακια κοπελαρα μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Καλές γιορτές και μια ευχή
  κάνω για σένα μόνο
  να λάμπεις...να χαμογελάς
  με τον καινούριο χρόνο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. χρονια πολλα λοιπον και καλες γιορτες σε ολες τις γλωσσες....  Ισπανικά: Feliz Navidad

  Ρώσικα: ’S Rozhdestvom khristovym

  Ιαπωνικά: Meri Kurisumasu

  Γαλλικά: Joyeux Nol

  Γερμανικά: Frohes Weihnachtsfest

  Τσέχικα: Prejeme Vam Vesele Vanoce

  Πορτογαλικά: Feliz Natal

  Ινδικά: Shub Naya Baras


  χα χα χα,καλα χριστουγεννα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Σ'ευχαριστώ Βασίλη..έκανα κι'εγώ μια ευχή..που αν πραγματοποιηθεί, δεν ξέρω αν θα λάμπω με το νέο έτος, αλλά σίγουρα θα χαμογελάω! :)

  Καλές γιορτές!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Kαλά Χριστούγεννα Σπύρο!! :) :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Σου εύχομαι

  Καλά Χριστούγεννα γεμάτα αγάπη και χαρα με τους ανθρώπους που αγαπάς...

  Αρης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Καλημέρα Αρη..και συ να περάσεις πολύ όμορφα αυτές τις γιορτινές μέρες πλαισιωμένος με αγαπημένα πρόσωπα! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Ευχομαι απο καρδιας
  Καλα Χριστουγεννα και
  Ευτυχισμένο τον καινουργιο χρόνο!!!
  ΑΓΑΠΗ ,ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΡΉΝΗ ΣΕ ΌΛΟΥς ΜΑς!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Καλημέρα Faraona μου!
  Καλα Χριστούγεννα καλή μου..ναι, αγάπη,υγεία ειρήνη για όλο τον κόσμο!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Στ΄ αλήθεια πολύ όμορφη ανάρτηση... νόμιζα ότι τα Χριστούγεννα τοποθετούνται μαζί με την Πρωτοχρονιά γιατί έτσι κι αλλιώς τα χρόνια μετρούνται από τη γεννηση του Χριστού (προ Χριστού, μετά Χριστόν κλπ) και άρα είναι κοντά στην πρώτη μέρα του χρόνου... ίσως μάλιστα θα έπρεπε να είναι μαζί με την Πρωτοχρονιά τώρα που το σκέφτομαι.
  Φιλάκια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Χαίρομαι που σου άρεσε το κείμενο Σουζανάκι..πολλά απ'αυτα δεν τα γνωρίζαμε καν!
  Και σε μένα άρεσε η σκέψη σου..:)


  φιλιά..

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Γιατί το Εμείς,είναι καλύτερο από το..Εγώ!!